Etiketter

, , , , , , ,

I dag kan en lärare på en fristående skola straffas av arbetsgivaren om hon eller han slår larm till en journalist om problem i företaget. Det är förskräckligt. Anställdas rätt att påtala brister i verksamheten är av största vikt för att säkra kvaliteten i skolan.

Justitieminister Beatrice Ask skrev i juni en artikel där hon utlovade att en utredning skulle komma igång. Och utbildningsminister Jan Björklund gav tidigt i höstas skriftligen besked om att arbetet snart skulle komma igång. Det var en förutsättning för att Socialdemokraterna och Miljöpartiet skulle delta i den parlamentariska utredningen om regler och villkor för fristående skolor.

Ekot rapporterar idag att regeringen trots detta nu förhalar utredningen och införandet av meddelarfrihet i privata företag inom skola men också vård och omsorg. Inte förrän till sommaren 2012 ska utredningen tydligen komma igång. Men det tar inte ett halvår att skriva direktiv till en utredning! Jag kan inte tolka det på annat sätt än att regeringen förhalar frågan medvetet. Men jag kan garantera att vi socialdemokrater kommer att lyfta frågan i Friskolekommittén oavsett regeringens trixande. För mig är det självklart att även anställda i fristående skolor ska ha meddelarfrihet.

Annonser