Etiketter

, , , , , ,

Idag debatterade riksdagen min interpellation om att starta arbetet med en legitimation också för fritidspedagoger. Tyvärr gav skolministern ett entydigt och negativt besked. Det blir inte tal om någon legitimation för fritidspedagoger under denna regering.

Riksdagen har ännu inte lagt ut protokollet från debatten. Men imorgon kan alla som inte såg debatten läsa debatten på riksdagens hemsida. (Uppdatering: protokollet finns här.)

Tomma tunnor skramlar mest. I takt med att Björklund blev svaren skyldig i debatten försökte han påstå att vi socialdemokrater tidigare har varit emot en utvigning av lärarlegitimationen till fler grupper vilket helt enkelt inte stämmer. Vi röstade för lärarlegitimationen men skrev redan då att vi bara såg detta som ett första steg och att fler yrkeskategorier kommer att behöva omfattas. Vi avslutade vår motion med att kräva att regeringen skulle återkomma med förslag till hur fritidspedagogernas status kan höjas och deras yrkesutövning kvalitetssäkras

För mig är det märkligt att regeringspartierna fortfarande inte ser att den pedagogiska verksamheten i fritidshemmen kan innebära väldigt mycket för barnens utveckling och för måluppfyllelsen i skolan. Jag förstår däremot att många fritidspedagoger känner sig svikna när regeringen vägrar se och ta deras arbetsvillkor och profession på allvar. Jag är säker på att denna debatt inte är slut – den har bara börjat.

Annonser