Etiketter

,

Igår kväll sa utbildningsminister Jan Björklund i Rapport att han inte vill se kortsiktiga ägare till skolor och att han vill lägga ett tilläggsdirektiv till utredningen om regler och villkor för fristående skolor (friskolekommittén).

I nyhetsinslaget blev det samtidigt tydligt att de andra regeringspartierna M och C ännu inte står bakom förslaget. Jag undrar vad det egentligen är som händer -förhandlar skolministern numera via media om direktiv till sin egen utredning? Nästa gång man hör utbildningsministern måste man tydligen fundera på om han talar för regeringen eller om det är en intern borgerlig testballong. Inte är det seriöst.

Och det går knappast att kalla detta för folkpartiets förslag heller. Jag förslog redan förra året att kortsiktiga riskkapitalbolag inte borde få äga och driva fristående skolor och jag upprepade kravet i januari (jämför gärna mina formuleringar med de som Björklund använde igår). Vid flera tillfällen har jag och Louise Malmström lyft samma krav i friskolekommittén utan någon respons från borgerliga partier. Men det är naturligtvis väldigt glädjande att utbildningsministern nu ansluter sig till Socialdemokraternas linje.

Det finns flera frågor som Folkpartiet eller de andra regeringspartierna gärna får ändra uppfattning om och samarbeta med oss socialdemokrater om inom ramen för friskolekommitténs fortsatta arbete:

  • hur skattemedel avsedda för skolan ska stanna i skolan och därmed hur vinst ska regleras för att återinvesteras i skolan.
  • hur rätten till meddelarfrihet för personal på fristående skolor ska införas.
  • hur samma insyn och möjlighet till granskning ska gälla för alla skolor genom en offentlighetsprincip.
  • hur ett ökat kommunalt inflytande över etableringar kan införas genom ett obligatoriskt samråd.

Jag har tidigare skrivit om behovet av att modernisera regelverket för fristående skolor i DN och Aftonbladet.

Men som sagt vi får se om det skolministern sa i Rapport får någon som helst praktisk betydelse – det bygger på att direktiven till friskolekommittén faktiskt ändras. Jag hoppas verkligen att så blir fallet.

 

Annonser