Om bloggen

Kvaliteten i ett utbildningssystem kan aldrig bli högre än kvaliteten på dess lärare.”

How the world’s best-performing school systems came out on top”, McKinsey&Company

Skoldebatten har handlat alldeles för mycket om det som inte fungerar och för lite om det som faktiskt ger framgång. Backspegeln har varit för stor och framrutan för liten. Jag vill göra den här bloggen till en samlingsplats för en framtidsinriktad skolpolitik: Vad säger den senaste skolforskningen? Vad fungerar i andra länder? Hur jobbar de många lärare och skolledare som uppnår fantastiska resultat i vårt eget land? 

När socialdemokraterna nu vässar sin skolpolitik för kunskap och kreativitet i en skola som ger alla elever samma chans att lyckas är det tre utmaningar som står i fokus:

 • Höja kvaliteten på undervisningen genom lärarna
 • Bryta den växande skolsegregationen
 • Svara upp mot kraven som framtidens arbetsliv ställer

Jag besöker förskolor, skolor, högskolor och träffar lärare, elever, studenter, rektorer och forskare varje vecka. Det tycker jag är det viktigaste och roligaste – i mitt uppdrag. Om dessa möten kommer jag att skriva mycket om. Det blir också en och annan nyhet och gästskribenter på olika teman.

Du är varmt välkommen att kommentera mina inlägg. Men jag förbehåller mig rätten att ta bort kommentarer som innehåller personangrepp eller som kan upplevas som kränkande.

3 tankar på “Om bloggen”

 1. Olof de V skriver:

  En ide. Röstat på Alliansen dock saknar adrenalin i debatten vilket innebär dekadent Sverige. Du eller Messing tar över så (gillar bägge två) lovar jag skriva inledningstalet:

  (En stor karta över Sverige i bakgrunden), Du eller Messing inleder med den grundläggande iden eller upplysningen till Sveriges befokning; ”Jag är stolt…bla bla men det här uppdraget handlar om att få var och en i Sverige att ta ställning!” Då differentierar ni er direkt bort mot Allianses politik, den slår i magen i det Sverige vi nu pratat om. Då bottnar vi direkt i ideoligi – dags att ta ställning. Sätter agendan för nya S. Lite ”source of urgency” för Sverige.

  Nu talet – tema ”Dags att ta ställning”
  ”Jag talar till alla i detta land. Vad ska vi göra? Fråga era föräldrar och barn – känner de trygghet för Sverige? Vad händer kära medborgare? Vi går mot en ny världsbild – kalla det den nya kapatlismen. Vi alla måste få pendeln att återgå till socialt ansvar, företag som medborgare. Vi alla måste få pendeln att återgå till gemenskap och tillit, företag som medborgare. Vi måste alla få pendeln att åtegå till konsekvenserna av ständig tillväxt, företag som medborgare. Det är vårt gemensamma ansvar att stilla en pendel som slagit för hårt. Det gick fort och vi håller på att köra i diket. Vi ska vara stolta för Sverige, Alliansen har dansat bra i en turbulent rock’n roll dans, all heder till dem. Vad jag talar om är ett nytt kapitel i Sveriges histora där ni, företag som medborgare, kan ge Sverige orden och meningarna. Det är ni som betyder för Sverige. Jag tar ansvaret för S – låt nästa dans börja!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s