Etiketter

, , , , , , , , ,

Imorgon kl 11.30 i Riksdagens presscenter kommer jag och Tommy Waidelich presentera Socialdemokraternas investeringar i skola och utbildning från vår skuggbudget.

Vi ser att behoven av utbildning är stora och växande. Kraven på arbetsmarknaden ökar och när företag inte kan rekrytera personal med rätt kompetens kan vi inte stå och se på. Utbildning är nyckeln till framtidens jobb och konkurrenskraft och i en tid av hög arbetslöshet, och ungdomsarbetslöshet, är det rätt tid att rusta människors kompetens. För mig handlar utbildning också om människors frihet att forma sina egna liv.

Vi behöver därför investera i att fler ska få möjlighet att utbilda sig och få en ny och bättre chans på arbetsmarknaden. Vuxenutbildningen är en sådan möjlighet.

I vår budget kommer vi att föreslå ett omfattande kunskapslyft så att tiotusentals människor ges möjlighet att läsa in en fullständig gymnasieexamen. Det innebär bland annat att vi vill investera i 20 000 fler studieplatser inom vuxenutbildningen och yrkesvux till in en investeringskostnad av 1645 miljoner kronor. Vi kommer också att föreslå ett korttidsstudiestöd på 130 miljoner kronor som ska ge 5000 personer möjlighet att studera på deltid med förmånligare villkor.

När regeringen nästa år väljer att dra ned resurserna till vuxenutbildningen och yrkeshögskolan med 1,1 miljard (se sid 23, anslag 1:15) väljer vi istället att investera. Att investera i utbildning bygger Sverige starkt för framtiden. Det är det smartaste vi kan göra.